Het zwem ABC als basis

Het traject "zwem ABC" bestaat uit het A, B & C diploma. De nationale Raad Zwemdiploma's beschouwt het zwem-ABC als één geheel. Met drie diploma's op zak ben je dan ook echt een vriendje van het water. Wij geven vakkundig maar vooral ook op een speelse manier les. De ervaring is dat kinderen daardoor sneller en beter leren. Ook het zwemmen met kleding aan leren wij hen spelenderwijs gedurende het hele leertraject.

Het A diploma van nu is niet te vergelijken met het A diploma van vroeger. De huidige zwembaden vergen vanwege alle attractie's veel meer zwemvermogen van uw kind dan vroeger het geval was.

Gemiddeld doet een kind van 5 a 6 jaar 60 klokuren over het behalen van het A diploma. Uitgaande van 40 lessen van 45 minuten per kalenderjaar (tijdens schoolvakantie's is er geen les), volgt uw kind 30 klokuren per seizoen. Houdt u er wel rekening mee dat een kind van 4 jaar langer over het behalen van het A diploma zal doen dan een kind van 7 jaar.Met het stippensysteem op weg naar het A diploma

In acht stappen leiden wij uw kind “stipsgewijs” op voor het A diploma.
Een stip markeert de progressie in het lestraject. Bovendien werken de stippen motiverend voor de kinderen en kunnen de instructeurs en toezichthouders in één oogopslag zien welk kind wel of juist niet in of nabij het diepe bad mag komen.
Klik hier voor meer informatie over het stippensysteem.

Het B en C diploma  

Na het A diploma volgt het B diploma. De eisen voor het B diploma zijn net iets zwaarder dan bij het A diploma: onder andere 6 in plaats van 3 meter onder water zwemmen; 10 in plaats van 8 meter borst- en rugcrawl; 75 in plaats van 50 meter school- en enkelvoudige rugslag.
Voor het C diploma zullen er nog enkele nieuw aan te leren onderdelen bijkomen: onder andere een koprol vanaf de kant, een koprol in het water, de hoekduik, watertrappen met alleen armen en zwemmen met een windjack aan.

Kledingzwemmen

Wij leren uw kind al snel wennen aan het zwemmen met kleding aan. Er zijn regelmatig momenten waarop geoefend wordt met kledingzwemmen. Wij bouwen dit per niveau op:

  • geen stip tot en met gele stip: alleen een t-shirt;
  • oranje en groene stip: t-shirt met een korte broek of rok tot over de knie;
  • blauwe tot en met zwarte stip: t-shirt, korte broek of rok tot over de knie en (schone) schoenen. Dit mogen waterschoenen of zomergympen zijn;
  • voor het B-diploma: shirt met lange mouwen, lange broek met pijpen tot op de enkel, schone schoenen;
  • voor het C-diploma: shirt met lange mouwen, lange broek met pijpen tot op de enkel, schone schoenen en een dun windjack. 

N.B. Schoenen zonder zolen (sloffen of balletschoenen) en leggings zijn niet toegestaan bij het kledingzwemmen.

Kijken tijdens de zwemlessen
Terwijl uw kind zwemles heeft kunt u de les volgen vanaf de tribune of het doelgroepenterras.

Klik hier voor de jaarplanning van de particuliere zwemlessen voor kinderen.